Bespaartips

Met de bespaartips van CNV Geldzorg kun je op jaarbasis honderden euro's besparen. We hebben de 10 beste op een rij gezet:

  1. Doe de Geldtypetest van CNV Geldzorg. Hiermee krijg je meer inzicht in je inkomsten en uitgavepatroon.
  2. Meld je aan voor het gratis Financieel Fitpakket. 3 routes (Inzicht, Groei en Toekomst) bieden jou hulp bij financieel gezond worden of blijven. Naast online informatie kun je rekenen op persoonlijke ondersteuning.
  3. Volg de cursus Omgaan met geld.
  4. Meld je aan voor een van de CNV-webinars: Grip op je knipUitkomen met je inkomen of In gesprek over geld (voor leidinggevenden en werkgevers).
  5. Check je verzekeringen. Heb je een rechtsbijstandsverzekering? Bij je lidmaatschap van CNV is een rechtsbijstandsverzekering inbegrepen. Voor arbeidssituaties maar ook privézaken. Als je je eigen rechtsbijstandsverzekering opzegt, bespaar je zo’n €120 per jaar.
  6. Je kunt veel besparen op eenmalige uitgaven maar ook op vaste lasten. Op vergelijkingssites zoals Kieskeurig, Consumentenbond en EasySwitch bereken je waar jij het goedkoopst uit bent.
  7. Bewaar je creditcard in een bakje water in het vriesvak. Wil je een aankoop doen, dan moet je ‘m eerst ontdooien. Op die manier bouw je bedenktijd in bij elke aanschaf.
  8. Houd een kasboek bij. Alleen als je precies weet waar je je geld aan uitgeeft, kun je bekijken waar je kunt besparen. Splits je uitgaven. Breng categorieën aan, zoals schoonmaakmiddelen, groenten, fruit, snoep, bezorgmaaltijden, enzovoort. In veel online bankieren apps kun je dit onderscheid ook al aanbrengen. Na een paar maanden heb je inzicht in waar je relatief veel geld aan uitgeeft.
  9. Eet een paar keer per jaar de koelkast, vriezer en voorraadkast helemaal leeg. Zo voorkom je dat je eten moet weggooien dat over de datum is. Vaak blijk je meer in huis te hebben dan je dacht.
  10. Neem water- en energiebesparende maatregelen. Denk aan: een waterbesparende douchekop, een regenton om de tuinplanten te begieten, met deksels op de pannen koken, apparaten uitzetten en opladers niet in het contact laten zitten.

bespaartips